5 sep. 2010

Att fördela tiden

En av mina läsare tog upp ett problem som jag tror många av oss brottas med dagligen.

Sspirit sa: .....Kom på mig att ett tag hade jag knappt 30-40% av det tiden jag spenderar på jobbet tillsammans med barnen. Resten var ägnat till att vara i olika möten, planeringar, fixa och städa material. Och jag har en känsla att det är så för många av oss. Och ju mer utbildning, desto mera frånvaro från barngruppen. Vi kom fram till detta faktiskt i en pedagogisk forum i kommunen och det var alla eniga med att outbildat eller lågutbildad personal är i stort sätt alltid tillsammans med barnen, till skillnad från förskollärarna.

På vår förskola har vi funderat mycket på detta. Hur utnyttjar vi tiden till fullo med barnen och hur får vi tid att reflektera och mötas bland pedagogerna. Vår organisation håller fortbildning och reflektion högt, utan detta ingen utveckling i arbetet. Vi arbetar mycket med pedagogisk dokumentation och det är denna som för vårt arbete med barnen framåt. Jag har fått frågor förut om det inte tar väldigt mycket tid och hur vi hinner med. Jag vill påstå att när man har hittat en organisation för hur man arbetar med dokumentationen så är det en ovärderlig källa till att driva ett pedagogiskt arbete med barnen. (Dessutom dokumenterar vi tillsammans med barnen och gör dokumentationer tillsammans med dem också så det blir ett sätt som de kan ta med sig vidare när de ska reflektera över sitt arbete, mer om detta en annan gång :)

Vi har hittat en fördelning som jag anser ger mest åt oss alla. Så här ser det ut. Vi arbetar som förskollärare 34 timmar i barngrupp per vecka. Utöver detta har vi fyra timmars reflektionstid dagtid (tre enskilda och en med arbetslaget) samt 2 timmar kvällstid.

Måndagar - Lärgrupper fm och pedagogisk måndag em.

Lärgrupp
På förmiddagen går en pedagog från arbetslaget iväg i två timmar för att reflektera i en lärgrupp med pedagoger från båda våra hus. Man använder sig av aktuell dokumentation och hjälper varandra vandra vidare med projekten. Pedagogen som går iväg verkar som en förmedalare till resten av pedagogerna i arbetslaget. Samtalsledare från pedagoggruppen eller pedagogistan (handledare i det pedagogiska arbetet) leder arbetet och utmanar pedagogerna. (Måndagar har vi mindre barn på huset då alla föräldralediga är hemma)

Pedagogisk måndag
All personal som slutar tidigt 13.30, samlas 14.00 för två timmars pedagogisk reflektion tillsammans. Eftersom vi rullar slutar du tidigt var tredje måndag och därför bildas tre olika grupper. Här har pedagogistorna lagt upp programmet och det handlar om allt från IUP, till diskussion om föreläsningar, att driva projekt, it-stöd m.m.

Tisd-torsd PROJEKTTID samt 2 timmars reflektionstid för en pedagog i arbetslaget eftermiddag. Denna tid är lagd så man alltid har reflektionen samtidigt som en kollega från ett annat arbetslag.

Fredag - Reflektionstid för arbetslaget 1 timme samt mötesdag.

Vi har styrt hela verksamheten så den funkar som bäst i denna ram. Många förskollärare säger att det är svårt att få ut sin reflektionstid men nu har vi allt i vårt schema så inget kan spillas.
Detta fungerar bra för oss och vi driver våra projekt framåt. Vi behöver mötas för att se på varandras arbeten, inspireras och utmananas och då blir vi också bäst för barnen!

Vi lär tillsammans!

7 kommentarer:

  1. Så sant, så sant! Vi lär oss tillsammans.
    Och du har alldeles rätt, tråkigt nog är det en fråga om organisation först och främst.
    Roligt för dig och dina kollegor att ni har hittat rätt. Jag tycker också att organisationer som har en pedagogista eller annan form av pedagogisk handledare på plats hittar lättare till ett pedagogisk innehåll i vardagen.

    Klaga på tidsbrist är ändå inte lösningen.

    Hur gör ni med personalens sjukfrånvaro, får ni in vikarie, håller ni fast till möten oavsett?

    Deltiderna, har de lika mycket planeringstid som en heltid eller är snarare en fråga om uppdrag, vilken ansvarsområde har var och en?

    Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
  2. Vi har från denna terminen två löpare som är utbildade barnskötare som öppnar och stänger förskolan. En tredje löpare ligger med sin tid 7.30-16.00 samt tar av och pådukning för äldrebarnsavdelningarna. Dessa löpare ligger utöver annan pedagogisk personal. De hoppas in vid sjukdom. All personal på förskolan är på så sätt "känd" av både barn och föräldrar.
    Vi ser alltid till huset som ett hus, allas barn och delar upp barn om det behövs. Vi kollar alltid hur vi kan lösa saker gemensamt. Vi försöker att alltid hålla fast vid våra möten och planeringar. Det är väldigt sällan vi ruckar på dem utan hittar för det mesta andra lösningar.
    Reflektionstiden är i förhållande till arbetstid men även i förhållande till uppdrag, antal ansvarsbarn, kulturombud osv.

    Återkommer med ansvarsfördelning :)

    SvaraRadera
  3. Ser fram emot det.
    Nu att du har nämnt "ansvarsbarn" kanske du kan förklara vad är det tanken med det där du jobbar. Än så länge har jag inte jobbat med det, vore intressant att få höra lite mera detaljer.

    SvaraRadera
  4. Rent praktiskt delar man på barngruppen i arbetslaget. Man har ansvar för att hålla i samtal med föräldrar, och skriva IUP för en viss grupp barn.

    SvaraRadera
  5. Aha, så du menar bara det. Jag vet andra ställe där ansvarsgrupp fördelningen är mycket mera restriktiv,pedagogen och den lilla gruppen är i stort sätt tillsammans stor, stor del av dagen, man får avlastning från en kollega bara under raster eller möten. Rent pedagogiskt det kan finnas fördelar under en kortare period när man har ett projekt på gång t.ex.,kan jag tycka. Men annars tycker jag att barnen missar viktiga möte med andra barn och vuxna.

    SvaraRadera
  6. Ok...intressant..
    Nä vi arbetar mycket med gruppen (både den lilla och den stora) som resurs och håller barnens lärande av varandra högt :)
    Vi skulle kunna arbeta så som du säger när vi har en pilotgrupp som arbetar i projekt....

    SvaraRadera
  7. Stor tack för alla givande informationen som du har delat med dig idag.
    Ha en skön natt och hoppas att förkylningen är långt borta från dig!

    SvaraRadera