24 mars 2009

Vad är en närvarande pedagog/lärare?

Det finns de som tror att en näravarande pedagog är en pedagog som är närvarande, alltså på jobbet, så är inte fallet ( det tycker i alla fall inte jag).

En närvarande pedagog är med barnen, bland barnen eller strax brevid. En närvarande pedagog vet vad barnen leker, vilka som har vilket material, vilka som behöver stöd, vilka som behöver utmaningar. En närvarande pedagog tar ansvar och hjälper barnen att ta ansvar. En nävarande pedagog är intresserad av barnen och vad de har att säga, på riktigt. En närvarande pedagog lyssnar, har stora öron och ett stort hjärta (för ibland behöver man lyssna med hjärtat istället för med öronen).
oj oj oj...listan kan bli sååå lång. Vad är en närvarande pedagog för dig?

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att du sammanfattade det hela så bra att övriga kommentarer kan tyckas överflödiga, dock skulle jag kanske kunna tillägga att:

  En närvarande pedagog är man när man vågar utmana barnens tankar och aktivt deltar i lekar, när man går in i lekar och förändrar roller och bryter mönster som gör att lekar inte alltid gagnar alla barn.

  En närvarande pedagog blir man inte för att man sitter på golvet, det krävs aktiva ställningstagande där man kanaliserar empatiska tankar och stoppar barn när de är på väg från att misslyckas (ex slåss)

  SvaraRadera
 2. en god och aktiv pedagog kan likaväl sitta på golvet, särskilt på en småbarnsavdelning!

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte det var det Lennox menade :) Hon menade nog med att det inte räcker att sitta på golvet, man måste vara aktiv i sitt huvud och se, lyssna och känna :) En pedagog på en småbarnsavdelning måste ju vara på golvet för det är ju där barnen är :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera