13 sep. 2011

Äntligen in på universitetet igen!

Bara fyra år sedan sist. Ja nu ska det läsas. Har halkat in på ett bananskal och förmodligen halkat åt helt rätt håll. Har börjat läsa till Atelierista. Ju mer jag tänker på det ju bättre känns det. Särskilt när jag läste beskrivning av Atelieristans yrkesprofil;

Atelieristans yrkesprofil

– goda kunskaper i pedagogisk dokumentation och observation
– att inspirera barn och pedagoger att hitta uttryckssätt som leder deras forskning framåt
– att kommunicera barnens arbeten utanför skolan
– driva och handleda projekt
– vara öppen för olikhet och konfrontation i förskolans/skolans hela organisation och att utmana den
– vara en ständig fortbildare inom ovanstående områden i förskola/skolan
Dessutom behöver en ateljerista ha förmåga att se på lärandemiljöer ur ett kulturanalytiskt och estetiskt perspektiv.

från Reggio Emilia Institutet www.reggioemilia.se
Kommer som del av utbildningen reflektera här på bloggen. Det kommer inte bli så väldigt annorlunda mot vad det har varit förutom att jag kommer behandla Atelieristans roll mer ingående i perioder under året som kommer. Jag hoppas ni som jag är nyfikna på vad Atelieristan kan ha för betydelse för förskolan och skolan och ni får gärna hjälpa mig att tänka kring det.

Ha en fortsatt inspirerande vecka!

3 kommentarer:

  1. Vad roligt och spännande! Lycka till Linda och önskar dig allt gott.

    Just hade idag föreläsning med Ebba Theorell och jag håller på att spricka av inspiration :). Får jag se vad jag kommer att lyckats få in av det på arbetsplatsen, vilka vägar och omvägar kommer jag att ta.

    Sa jag att det värsta med mig är att jag är så ivrig ?! :). Jag vill pröva mig fram här och nu, när intressen finns. Annars slocknar jag att allt väntan. Barnsligt?

    Är det I Stockholm du håller på med utbildningen?

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra!!! Jag går och läser till Ateljerista via högskolan i Borås och har gått steg 1 av 4 och håller just nu på att läsa steg 2. VIlken bra beskrivning av Atejeristans roll :) Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tack goa kollegor!
    Ja det är verkligen spännande och lärorikt :)

    sspirit; Underbart att höra Ebba! Jag hoppas verkligen att du kan få möjlighet att prova det du vill och få stöd i det av dina kollegor. Det är alltid viktigt att ha de som är ivriga som en del av arbetslaget, de driver processerna och vågar stega vidare. Kämpa på! Du har en glöd och ett engagemang som få har, ta vara på det! Det är i GBG jag läser :)

    Sarah! Visst är det en spännande beskrivning? Jag kände att det passade mig och det jag gör och vill göra :) Hoppas bli inspirerad av utbildningen och få möjlighet att gå vidare i tanken. Vi borde sammanstråla du och jag, verkar som vi verkar i samma trakter ;) Har du varit på RE-nätverskträffarna med Kalejdoskop? Ta tillfället i akt nästa gång om inte! Ha det gott!

    SvaraRadera