31 aug. 2010

Tänker på torget

Tillbaka på jobbet igår med mycket tankar i huvudet och känslor i kroppen. Efter ett varmt mottagande av barn och kollegor satte kuggarna igång i huvudet och torget, som tyvärr inte fungerat så bra när jag varit borta, fick nya tankar. Skissade upp en plan för de olika stationerna och började skapa ytorna. Fick hjälp av barnen att flytta och bära, vilket de gjorde med stor entusiasm :) De damsög även med stor frenesi och sa ofta hur ANNORLUNDA det blev på torget nu :)

Slängde ut hemleken från torget efter att ha pratat med kollegorna. Hemleken finns på gården och vi har sett att barnen tycker att det är mycket roligare att "laga mat" med grus, sten, gräs, gegga än att lossaslaga inne. Kollegorna vittnade om att barnen inte brytt sig om hemmaleken särskilt mycket det senaste. Jag sparade utklädningskläderna och har nu gjort en musik/drama/dans/samlingsplats i mitten på torget.

Platsen utanför de yngstas dörr ut till torget ska bli en sinnesplats. Ett stort ljusbord är påväg, en spegeltriangel finns där redan och en zinkabalja med sand ska på plats. Eftersom vi saknar grejer till en fullt funktionell miljö har jag gjort en småbygg med dinosaurier där sålänge.

Storbyggen finns utanför 3 och 4 åringarnas dörrar och där fick också OH-apparaten står. Ska undersöka det lite vidare idag när jag dukar upp torget på morgonen, hur kan man leka med ljuset och vad kan OH:n bidra med.

Något som jag saknat på torget är små mötesplatser för bara två barn. Igår gjorde vi två sådanan. En liten bygg med svart/vitt smålego och flyttbara små runda speglar, samt en kabelrulle med möjlighet att sy. Min kollega har gjort en kabeltunna med naturmaterial och svenska skogsdjur sedan innan. Idag ska jag sätta igång väven som också den legat i träda :/ Ska ta med barnen och fixa tygremsor, band m.m. Vill hitta fler sådana små platser :) Dessa gör torget levande!

Ska göra borden utanför 4- och 5åringarnans dörrar till en verkstad. Idag blir det ett bord med skapande av pärlor. Ska också fylla på ull, tyg och garn i hyllan.

En grej som jag måste titta närmare på också är dokumentationen.

Oj och pust...jag har att göra jag ;)

29 aug. 2010

10 min daglig reflektion....

Hmm...ja jag har funderat på detta. Att varje dag skriva i tio minuter efter dagens slut. Det ska väl inte vara så svårt , eller? Kan vara intressant att se vad för tankar man fångar upp då!

Klara färdiga gå....

...imorgon är det jobbstart, men först; ta hand om en liten, förkyld kille :(

25 aug. 2010

Att ta barnets perspektiv - bokstavligen.

Jag inreder min sons rum. Han är åtta månader och jag undrar vad han ser. Han är snabb som vinden och ålar med en hastighet som gör att jag får kliva med långa steg. Han börjar nu utforska sin närmiljö och har insett att hans rum har spännande saker i sig. Jag (som börjar jobba igen på måndag) har tagit på mig glasögonen och gjort som jag brukar, intagit barnets perspektiv. Min son ligger ju på mage så jag gjorde likadant. Jag la mig på mage i dörren till hans rum. Vad såg jag , vad lockade och var skulle jag utveckla miljöerna? Med detta perspektiv började jag arbeta. En helspegel fick lägga sig ner vid golvet, en grön och skön läs/myshörna med en lika grön bokkorg samt glittriga kuddar och spännande ormar, en matta att leka på med lättillgängliga saker att plocka ur sin egen hylla, ett genomskinligt blått tyg som hänger från taket - lagom att hänga och slänga med. Min vän har sytt sinnespåsar, som små ärtpåsar men med olika innehåll, vete, havre, makaroner, ris m.m. dessa ska få sin plats i en korg på golvet likaså min sons älskade paketsnören i alla dess färger....

Jag älskar verkligen att inreda spännande miljöer som lockar till utforskande. Snart är det dags att intaga torget på förskolan igen :) Underbart!

23 aug. 2010

Känner mig inspirerad

Läste nya läroplanen för förskolan. Kände mig inspirerad att börja arbeta igen. Kände en stolthet över vår förskola, pedagogerna och barnen där, vi arbetar aktivt för barnens intressen tillsammans både vuxna och barn. Läroplanen känns som "vår" och inte alls främmande och ouppnålig , det tycker jag känns skönt och inspirerande. Nu ser jag fram emot att arbeta vidare! Plockat fram gitarren för att kunna inspirera barnen till nya sånger och diskussioner om värdegrunden :) Heja förskolan , nu kommer jag!

Snaaaart är det jobbstart :)

Bara en vecka kvar av mammaledighet sen är blir det till att stoppa nävarna , ja hela kroppen för den delen, i verksamheten igen :) Ja nu längtar jag faktiskt efter ny stimulans som jag förhoppningsvis hinner dela och diskutera med ER!